Doneren

PERU: DE ARMEN DIE RIJKER ZIJN DAN WIJ

Christian: “Compassion heeft me samen met een paar andere VPE-voorgangers uitgenodigd mee te gaan naar Peru. Naar kerken en projecten in de tropische Amazone. Zo indrukwekkend!

Jezus zegt van de kerk in Smyrna dat Hij “weet van de ellende en de armoede waarin ze verkeren, hoewel … ze rijk zijn” (Op. 2:9). Armen die rijk zijn. Dat is wat je ziet in dit soort landen. Een stad waar 70% pinksterchristen is. Waar een kerk van 50 mensen 400 kinderen opvangt, discipelt en tot zegen is. Waar een arm pastorsechtpaar een hele groep mensen meeneemt naar Jezus zonder zelf er veel voor terug te krijgen, kinderen uit de armoede helpt samen met Compassion, en een hele buurt van schoon drinkwater voorziet.

Een heel emotioneel moment was ook het zien hoe een groep inheemse indianen speciaal de christenen uit de stad en het buitenland kwam bedanken, omdat ze de afgelopen jaren voor het eerst konden horen over Jezus. Compleet in hun traditionele kleding en lichaamsbeschildering dankten ze God in hun eigen taal.

Jezus zegt dat de armen gezegend zijn, dat het Koninkrijk van God van hun is.

Maar voor een rijke is het juist knettermoeilijk de dingen van God te zien. Omdat voor een arme zijn dagelijkse situatie heel erg lijkt op de geestelijke realiteit: dat we God elke dag nodig hebben. Maar een rijke wordt voor de gek gehouden door hoe z’n leven aanvoelt, aan niks merkt hij dat hij God nodig zou hebben.

Ook zagen we opnieuw hoe krachtig het is kinderen te bereiken. Compassion zegt zelfs dat kinderen sponsoren de beste vorm van evangelisatie is, en ik moet zeggen dat het in ieder geval flink gestegen is in de top-10 daarvan bij mij! Plekken in de jungle waar niemand openstond voor Jezus, kwamen open toen de kinderen en gezinnen zonder voorwaarde door christenen geholpen werden.

Daarnaast was het natuurlijk een supermooie tijd om als VPE-team ook dichter naar elkaar te groeien. Iets wat we nodig gaan hebben met alle grote plannen die God ons geeft! O.a. Machiel Jonker (voorzitter), Ruth Sleebos (scheidend secretaris), Lourens du Plessis (EG Sneek), Joël de Bruijn (Hart van Brabant, Tilburg) en William Boné (Emmanuel Winschoten), John Meijerink (atHome Almelo) en zelfs een paar hele leuke baptisten (haha) waren mee. Gouden groep!