Doneren

Aanbiddingsleiders Iwan en Rebekka starten nieuwe kerk starten in Alphen

Iwan en Rebekka Sahertian timmeren al jarenlang aan de weg als aanbiddingsleiders in Nederland. Naast optredens en een fulltime Bijbelschool waar ze nauw bij betrokken waren, pionierde het stel met ‘Worship Church’, waarmee ze veel plekken in Nederland afgingen om aanbiddingsdiensten te organiseren. In hun eigen woonplaats Alphen aan de Rijn had de eerste aanbiddingsavond een grote aanloop. Begin 2023 kreeg Iwan Sahertian het op zijn hart om aanbiddingsavonden te organiseren voor de stad Alphen aan den Rijn. Dit jaar wordt het zelfs een kerk. In dit artikel vertelt Iwan erover – en over het feit dat ze ontdekten dat veel christenen in Alphen buiten hun eigen stad kerken. 

Worship Church begon een aantal jaar geleden in Bodegraven op een vaste locatie. Later kwam er ‘Worship Church on the move’, dat steeds wisselde van locatie. Het was een uiting van hun verlangen om samen met andere christenen uit diverse kerken en denominaties, over kerkmuren heen,  God te kunnen aanbidden. Bijvoorbeeld omdat mensen dat in hun eigen kerk niet kunnen of omdat ze daar extra behoefte aan hebben. Waar Iwan en Rebekka met hun team ook heengingen, steeds werden de avonden goed bezocht en was er veel verlangen en animo voor dit soort avonden.

Tijdens corona echter kwam alles, zoals Iwan het zegt, op z’n gat te liggen. Hij kreeg zelf corona en kwam in levensbedreigende hoedanigheid op de IC te liggen. Op wonderlijke wijze kwam Iwan weer uit het ziekenhuis en dat getuigenis deelden ze in de ‘Kist vol dromen-tour’ op zestien plekken in Nederland en België.

Alphen aan den Rijn
Toch was er – waar ze ook heen gingen – steeds de gedachte in het achterhoofd om iets te doen voor Alphen aan den Rijn, vertelt Iwan. “Ik deelde deze gedachte en dit verlangen begin 2023 met mijn vrouw maar zij had in eerste instantie haar bedenkingen daarover en zei: ‘Moeten wíj dat nou weer gaan doen?’ Toch bleef er een heilig ongenoegen en ook Rebekka kreeg een half jaartje erna dezelfde overtuiging  om iets te faciliteren voor Alphen aan den Rijn.”

In augustus 2023 besloten ze te beginnen met maandelijkse ‘Worship Church on the move’ samenkomsten in Alphen aan den Rijn. Steeds als deze maandelijkse aanbiddingsdiensten in Alphen plaats vonden, zat ‘de hele toko’ vol. “Mensen kwamen naar mij toe: ‘Kun je niet op zondagochtenden iets doen?’ Wat ze niet wisten, is dat ik het begin 2023 echt op mijn hart kreeg om in Alphen iets te doen maar wekelijks samenkomen is wel wat anders dan een keer in de maand.

Echter, we wilden niet ‘zomaar’ iets gaan doen en ‘zomaar’ een wekelijkse kerk starten.

Voorgangerskinderen
We zijn allebei voorgangerskinderen, we kennen het klappen van de zweep. Een kerk leiden die wekelijks samenkomt, is zwaar en echt een roeping. Dit is echt niet iets wat we ambieerden. Toch werden we beetje bij beetje hiervoor voorbereid. “Rebekka wilde ook echt niet een wekelijkse kerk starten vóórdat God daar heel duidelijk tot haar persoonlijk over had gesproken of haar daarin had bevestigd!” verteld Iwan. En eind november 2023 heeft God dat heel persoonlijk middels een profetie die iemand over haar uitsprak, aan haar bevestigt. En deze bevestiging heeft wel iets los gemaakt in haar maar ook in mij”, aldus Iwan.

“In dezelfde periode kwamen we in contact met Ron en Geertje Hoogendoorn, van ‘Meerwijck House of Hope’. Ze zijn lieve mensen met een pastoraal hart en zien sterk om naar mensen in nood. Ze hadden al lange tijd een visie voor een kerk in Alphen aan de Rijn.”

Buiten Alphen
Volgens Iwan is er al lange tijd een opvallende situatie gaande in Alphen aan de Rijn. Mensen kerken massaal buiten deze plaats. Zo zitten er in de huidige kerk die Iwan en Rebekka op dit moment bezoeken, de LEG in Aalsmeer, maar liefst honderd tot tweehonderd mensen uit Alphen aan de Rijn. Dat geldt ook voor diverse andere kerken in de regio. De reden dat de alphenaren buiten Alphen kerken, is dikwijls omdat ze in hun woonplaats geen kerk vinden die bij hen past.

Toch wil Iwan zich vooral niet te veel op deze mensen richten. “Nee, anders ben je alleen maar aan het reorganiseren. Wij willen ons richten op de 90.000 mensen in Alphen die niet naar de kerk gaan, die Jezus (nog) niet kennen. Voor hen willen we een plek faciliteren om Jezus te leren kennen en hen op gang helpen om een leven met Jezus te ontwikkelen.”

Bijvoorbeeld de groter wordende groep die rondom het werk van Ron en Geertje tot geloof komen en in Iwans eigen familie. “We hebben bijvoorbeeld mijn nichtje gedoopt, in een zwembadje bij Ron en Geertje thuis. Voor mensen zoals haar wil ik een kerk in Alphen, waar ze goed kan groeien. We willen een mooie plek faciliteren in Alphen voor onbekeerden.”

Visie
Inmiddels is er een visie-document opgesteld en helpt Christian Tan hen namens de VPE verder. Daarnaast is er een (kern)team gevormd van vier echtparen die elkaar wekelijks ontmoeten en waar ze samen mee bidden.“We proberen de Heer echt te zoeken in hoe Hij het wil hebben.”

“Er was meteen al een echtpaar die ons hebben gevraagd of ze in juli door ons getrouwd mochten worden, vanuit de Worship Church Alphen aan den Rijn. Hoewel we nog niet weten of we dan al als “Worship Church Alphen aan den Rijn” (die wekelijks samenkomen) officieel bestaan, hebben we het toch maar toegezegd.”

Hoewel Iwan liever gisteren dan vandaag wil starten, is het nu vooral bouwen aan het (kern)team en samen bouwen aan de cultuur die we samen voor ogen hebben voor ‘Worship Church Alphen aan den Rijn.’ Daarnaast zullen zij, als zij wekelijks willen samenkomen ook nog moeten zoeken een beschikbare locatie en de juiste start datum. Waarschijnlijk in juni dit jaar, of anders in september. “We verlangen naar een groot werk van God in Alphen aan de Rijn. We zijn heel dankbaar hoe Hij alles aan het voorbereiden is.”