Doneren

We starten in Enschede

TWEEDE PLAATS WAAR WE GAAN STARTEN: ENSCHEDE!

(post van juli 2020)

Nadat we vorige maand RAALTE (Overijssel) als eerste aankondigden als plek waar we een kerk willen starten, bij deze de onthulling van de tweede plek. Ook in Overijssel. En de grootste stad van de provincie en de #14 grootste stad van Nederland: Enschede! (Spreek uit als: Enschedeeeeee). Studentenstad, textielstad, thuis van FC Twente. Maar ook een plek die al 100 jaar bekend staat om haar hoge mate van onkerkelijkheid. Tijd voor verandering!

Christian hierover: “Begin 2019 sprak ik bij een studentenvereniging in Enschede. Een avond over seks en relaties, de week na de beruchte Nashvilleverklaring. Een half-christelijke student liep die middag zich af te vragen of God het OK zou vinden als hij met zijn kersverse vriendin naar bed zou gaan. Thuis kreeg hij uit het niks een gevoel om naar de vereniging te gaan waar ik zou spreken, een plek waar hij normaal nooit naar toe gaat. Ook wist hij niks van het thema. Ik was net klaar met een mooi genuanceerde uitleg plus eigen ervaringen, en was net aangekomen bij de conclusie van dat alles, toen deze jongen binnenkwam. Hij schuifelde stilletjes de zaal in, ging zitten en precies op dat moment zei ik duidelijk dat het dus absoluut Gods bedoeling is om met seks te wachten tot het huwelijk. Verbijsterd als door de bliksem geraakt deze jongen. Na afloop verkondigde hij aan de bar dat dit echt waar moest zijn, want hij had nog nooit zo’n direct antwoord op een vraag van God gekregen als vandaag! Er was best wat weerstand en geestelijke strijd die avond, en dit hielp enorm om de meerderheid over de streep te trekken, om seks op Gods manier te gaan doen in plaats van op die van de wereld!

Het was half één toen ik het centrale plein van Enschede opliep, nog vol van deze ervaring van geestelijke doorbraak maar ook de heftigheid van de strijd erbij. Tot m’n verbazing was – donderdagnacht in januari – het plein vol studenten en jongeren. “Wie gaat ze bereiken?”, knalde opeens m’n geest binnen. Natuurlijk wist ik dat er al kerken zijn in de stad, en christelijke studentenverenigingen. Maar ik weet ook dondersgoed dat er veel meer nodig zijn om iedereen te bereiken met het enige dat redt van de eeuwige dood: het evangelie in de kracht van de Geest.

Weer een week later sprak ik op de Kroeze Danne bij de Twentse jongerenbeweging Transformed. Ik noemde voor de preek in één zin onze visie van 100 kerken in 10 jaar. Na afloop bleken twee stellen ‘onder stroom te zijn gezet’ door God toen ik dat zei. Eentje is nu (o.a. door dat moment die avond, maar gestart met een letterlijke droom ’s nachts!) bezig een netwerk van huiskerken te starten vanuit Wierden. Het andere stel kwam naar me toe en zei: ‘Enschede. Toen je dat zei, wist ik meteen: Enschede. Je moet starten in Enschede.’
Door die ervaring van een week ervoor waren m’n oren open natuurlijk. We willen niet zomaar wat doen, maar geleid worden door de Geest. Dit soort momenten kunnen die leiding aangeven. Dus we hielden contact en ik stak het vermoeden dat God iets zou willen in Enschede in m’n broekzak.

In de periode hierna sprak ik er – naast met Nathalie natuurlijk – alleen soms over met wat voorgangers, verder hield ik het voor mezelf. Zonder verdere bekendmaking stonden er een paar maanden later 7 mensen klaar om te starten met een nieuwe kerk in de stad. Voornamelijk jongeren met toevallig (?) ook best bovengemiddeld muzikale talentjes.

In de winter kwam ik voor het eerst met een deel van ze samen. Bidden, kennismaken. Iedereen voelde zich bevestigd verder te gaan. We zijn nu vorige week voor het eerst als groep samen gekomen op Rutbeek (de recreatieplas naast de stad), en daar gaan we komende maanden mee verder. Na een tijdje van investeren in de groep die we hebben, gaan we aanvoelen wanneer Gods Geest aangeeft verder naar buiten te treden.

Ons gebed is dat er – in aanvulling op de andere Jezus-predikende kerken in de stad – een nieuwe kleur op de regenboog van Gods kerk mag gaan meestralen. Een kerk die zich focust op discipelschap (Jezus volgen). Waar je God kan voelen door de mensen, huizen, gezinnen en diensten heen. Een kerk vol Heilige Geest, liefde en gericht op de missie: Meer Jezus in Meer Mensen.

Ken je mensen in Enschede of omgeving (b.v. Hengelo) zonder kerk of geloof, die interesse kunnen hebben? Breng ons gerust in contact. Dat geldt natuurlijk ook voor Raalte!
En denk je dat God met je praat over een nieuwe kerk in een ander gebied? Bid ervoor en als je het blijft denken of voelen, neem contact met ons op. Wie weet is het de Heilige Geest!
 
Om deze en andere kerken te kunnen starten kunnen we je steun goed gebruiken! Vriend van Meer Jezus worden, of eenmalig bijdragen? Stichting Meer Jezus – NL03 RABO 0341 5236 15.