Doneren

VEGHEL: SNACKBARWONDER EN ZEVEN GELOVIGE OPA’S

Zo’n twee jaar geleden leidde God onze aandacht naar Veghel. Een voorbeeld van de vele middelgrote plaatsen in Nederland (37.000 mensen) zonder enige evangelische of pinkstergemeente. (Lees hier het verhaal van toen). De ‘personen van vrede’ met wie we hier samenwerken zijn het leuke echtpaar en jonge ouders Jan-Willem en Charlotte Bijzet. Ze zijn al jaren betrokken bij het christelijke kinderkamp Schatgraven, gestart door Charlottes ouders. Dit kamp heeft enorm veel van Gods Woord gezaaid in kinderen en tieners in Veghel. Maar er was geen kerk om ze in onder te brengen.

Inmiddels is er sinds ons eerste contact een begin van een startteam gevormd voor een gemeente, en zijn er al twee Alpha-cursussen gehouden. Met name twintigers en tieners komen hierop af. De afgelopen keer deden er zeven mee, die álle zeven één opa hadden die nog katholiek was, en voor hen de enige gelovige die ze hadden binnen hun familie.

Een van de deelnemers is een schrijver van carnavalsliedjes. Nieuwsbrieflezers van boven de rivieren: dat is dus een groot ding in het zuiden! Hij had een idee voor z’n nieuwe carnavalskraker, een lied over hoe iedereen verkleed als snack naar carnaval moest komen.

“God als U bestaat”, bad hij, “dan wil ik dat vandaag nog drie verschillende mensen uit zichzelf naar me toe komen, en beginnen over snacks uit de snackbar!”

Misschien denk je dat dat beneden Gods stand is, zulke wonderen. Engelen met vlammende boekrollen vol Hebreeuwse letters, dat zijn pas tekenen die God-waardig zijn! Maar wat denk je…?

Nog voor het avondeten was het drie keer raak. Frikandellen, broodje kroket, uit zichzelf kwamen random willekeurige mensen op hem af met hele verhalen hierover. Het zou toch niet…? En ja hoor, even later iemand met een spontaan verhaal over bitterballen.

En: de Alphagroep inclusief ons leidende echtpaar daar (Jan-Willem en Charlotte) heeft gefigureerd in wat uiteindelijk best een bescheiden carnavalshit (ehh, lees dat vorige woord niet verkeerd!) is geworden – hier kan je ervan genieten!

Het is echt authentieke zending. Ze weten echt van niks, maar staan zo open. In hun familie, vriendengroep en klas zijn ze de enige. Maar ze zeggen allemaal:

“Ik geloof in Jezus, en Hij houdt van mij.”

En nu?

Nu de Alpha-curcus afgelopen is gaan Jan-Willem en Charlotte verder met de bekeerde jongeren. Op vrijdagavonden in eerste instantie. De ene week met de jongeren, de andere week met het team van wat ouderen. De jongeren blijven geloven, maar vast naar bijeenkomsten gaan blijft een dingetje voor deze generatie. Ook is er nog veel wat aan ze trekt. En dan lachen sommigen uit hun omgeving ze soms ook nog uit: ‘Wat moet je met dat geloof!?’ (beeld je het Brabants accent met zachte G er even bij in).

Ook voor Jan-Willem en Charlotte is het soms zwaar. Midden in de jonge kinderen, een nog wat onzekere werksituatie, net verhuisd, een christelijke dansschool erbij. Tijdens mijn spreken in Nijmegen heb ik een wat ouder stel leren kennen, die ik aan ze heb gekoppeld, en die een mooie match bleken. Ook wat andere vrienden haken nu langzaam maar zeker aan. Het is nog best kwetsbaar allemaal. Maar met jullie gebed en steun, kan er echt wat gebouwd worden in Veghel. Met dus echt pure winst van onkerkelijke jongeren die eerder dus van niks wisten, die deel gaan worden van een mooie nieuwe gemeente met integer leiderschap.

Bid aub echt mee. Het maakt verschil:

“Ik roep u ertoe op, door onze Heer Jezus Christus en door de liefde van de Geest, om samen met mij te strijden in de gebeden tot God voor mij, dat ik verlost mag worden…” (Rom. 15:31).

En als je wil bijdragen, in het algemeen aan Meer Jezus, of specifiek voor dit project, dan weet je ons te vinden!