Doneren

Dag 9- Voor welk meisje werk jij?

Hier Christians preek hierover op Groot Nieuws Radio:

 

Zo werkte Jakob zeven jaar om Rachel, maar voor zijn gevoel waren het maar een paar dagen, zoveel hield hij van haar.
(Genesis 29:20)

Jakob werd verliefd op zijn nichtje. Probeer dit niet thuis! (Toen kon het genetisch gezien nog (dichter op Adam en Eva = minder kans op genetische fouten door incest zoals nu). Hij was zo gek op haar dat hij zonder probleem zeven jaar wilde werken voor Rachel. Rachel betekent ‘lammetje’ en hij zag in elk schaap dat hij moest weiden, scheren of melken (doe je dat met een schaap?) zijn bruidje. Geen wonder dat er staat dat die zeven jaar voorbijvlogen! Geen offer was teveel, hij was verliefd, en als je verliefd bent doe je gekke dingen. Ik heb Spaans geleerd voor mijn lammetje Nathalie, en zij is in het koude grijze Nederland gebleven voor mij!

Maar zijn oom/schoonvader Laban bedroog hem en gaf hem haar oudste zus Lea. Nog een tip: trouw zonder boerka! Jakob rekte zich uit na de huwelijksnacht en vroeg zijn bruidje of ze koffie en een croissantje wilde, maar: ‘Zie, het was Lea!!!’ (Gen. 29:25). En Lea betekent niet lammetje maar ‘wilde koe’! Een vriend van mijn broertje had een zus die Lea heette en die heeft het me nooit vergeven dat ik deze theologische info heb gedeeld! Dacht jij misschien ook te trouwen met een mak lammetje, maar na de bruiloft bleek hij of zij een wilde koe te zijn? Laban schuilde achter een culturele smoes: ‘Je wist toch dat we oudste dochter altijd eerst uithuwelijken?’ Maar voor nog eens zeven jaar van Jakobs werk, zou hij Rachel er ook bij krijgen. Zeven jaar erbij!

Jakob zag in elke koe die hij moest weiden, melken of scheren (doe je dat met een koe?) … de bruid waar hij niet om had gevraagd. De tweede zeven jaar gingen vast een stuk langzamer. (Gelukkig zag God Lea’s ellende en zegende Hij haar overvloedig)!

Welk meisje is God voor je? Maken de offers je niks uit omdat zo verliefd en blij bent? Of is Gods werk, heilig leven, toewijding voor je als een verplichting, een last, een moeite: Zie, wat een vermoeienis (Maleachi 1:13)?

God wil niet alleen prestaties, resultaten, daden. Hij wil dat het gebeurt vanuit een hart van liefde. Een hart dat brandt. Dat niet kan wachten om Gods wil te kunnen doen. Zoals Jezus die zegt: “Mijn voedsel, waar ik energie van krijg, is Gods wil doen” (Joh. 4:34). Niks is te gek. God zegt het maar en ik spring op en wil de eerste in de rij zijn. Ik wil niks van Hem missen.

De oplossing is VERLIEFDHEID. Verliefdheid maakt zeven jaar tot maar een paar dagen. Duizenden euro’s als maar een paar cent. Hormonen vol liefde voor Jezus is het enige dat je in staat zal stellen Gods wil voor je leven compleet te doen.

Zoals in de weekinleiding al gezegd: dankbaarheid voor Gods genade is dé manier om die passie te krijgen. Hoe word je dankbaar? Door te zien hoe groot het is wat Jezus gedaan heeft.

Het obstakel is soms: niet beseffen hoe groot je zonde is. Maar het obstakel is soms ook: niet beseffen hoe groot Gods liefde ondanks die grote zonde van ons is. Tim Keller vat het zo samen:

Je bent oneindig veel zondiger dan je ooit kan beseffen.
Maar je bent ook oneindig veel geliefder dan ooit kan beseffen.

In plaats van meer discipline óf het ‘werken’ maar nalaten: focus op het kruis. Vraag God om een diepere openbaring van waarom Jezus voor jóu moest sterven. Als het nodig is, een openbaring van hoe onverdiend Gods genade voor jou is. Niet om je schuldig te voelen, maar om je dankbaarheid groter te laten zijn. Zodat God dienen een vreugde wordt!

Zo wil God dat wij hem dienen: uit hopeloze verliefdheid. Als dat zo is, kunnen we van harte meezeggen: Zijn geboden zijn geen zware last, want al wat uit God geboren is, overwint de wereld (1 Joh. 5:3-4), en: Mijn voedsel is dat Ik de wil doe van Hem Die Mij gezonden heeft en Zijn werk volbreng (Joh. 4:34), en: Ik vind er vreugde in, Uw wil te doen; Uw wet draag ik diep in mijn binnenste (Psalm 40:9).

Om deze reden stelt Jezus het avondmaal in als voortdurende herinnering. We ‘verkondigen de dood van de Heer’ erdoor. En worden steeds teruggebracht naar waar het om gaat: Gods vergeving. Hierdoor krijgen we de brandstof van vurige dankbaarheid waardoor de vruchten van heiliging, gerechtigheid en liefde in ons leven te zien gaan zijn!

OM TE BESPREKEN:
Voelt God dienen vaak als een verplichting? Voelt gebed, de gemeente, Bijbel lezen, getuigen van je geloof, heilig leven voor je als werken voor Lea, of voor Rachel?
Deel met elkaar manieren hoe dit uitgedoofde vuur bij je is aangewakkerd.

ALS JE VERDER WIL LEZEN:
Hosea 6:1-4, 1 Joh. 4:19, Ezech. 36:25-27, Jer. 31:33-34, Deut. 30:6