Doneren

Dag 25 – Huil als een baby

 En verlang vurig, als pasgeboren kinderen, naar de zuivere melk van het Woord,
opdat jullie daardoor mogen opgroeien.
(1 Petrus 2:2)

Een baby kan hard huilen. Heb je wel eens geprobeerd een baby stil te krijgen die honger heeft, en de borsten van mama zijn even in de supermarkt? Een paar seconden houd je ze voor de gek met je pink, maar daarna heb je toch echt weer een probleem!

Volgens de tekst hierboven moet je net zo hard je huilen als je Gods Woord een tijdje niet hebt binnengekregen. Let op dat er staat: ‘verlang vurig’ – dat is dus een opdracht. En als God een opdracht geeft, kunnen we het! Het is een leugen dat we moeten wachten tot verlangen of passie uit de hemel valt: “Het moet je maar overkomen”, of “Dat heb ik nu eenmaal minder dan die en die”. God verwacht van ons dat wij – gevoel of geen gevoel erbij – ervoor kiezen vurig te verlangen naar Zijn Woord!

Waarom? Een mens leeft niet van brood alleen, maar van elk woord dat klinkt uit de mond van God (Mat. 4:4). Gods Woord is als gezond eten, dat bepaalt hoe gezond we leven – maar dan niet ons lichaam, maar onze geest. Zonder Gods Woord gaan we dood. Echt dood.

Ons hoofd zit vaak vol leugens die we geloven, zonder het te weten. Over God, onszelf, de toekomst, anderen, de wereld. Maar Gods Woord zit vol waarheid. Romeinen 12:2 zegt dat God wil dat we steeds vernieuwde, betere (‘hervormde’) personen kunnen worden als we ons denken laten vernieuwen. Dat betekent dat we een leugen in onze gedachten, laten vervangen door de specifieke waarheid van Gods Woord op dat gebied. Op die manier ‘maakt de waarheid ons vrij’ (Joh. 8:32) – zie ook Dag 5 + Avond #2.

Voorbeelden:

We zien Jezus dit precies ook toepassen als satan Hem komt verzoeken in de woestijn. Let op: de duivel gebruikt hier ook bijbelteksten, en draait ze precies zo dat ze het tegenovergestelde betekenen! Jezus pareert elke aanval met een woord, een schild van geloof. We kunnen Jezus navolgen in deze overwinning!

Maar hoe kunnen we verwachten gezond te gaan denken, als we 10x zoveel onszelf vullen met woorden van mensen, dan met de woorden van God? Mijn volk gaat ten onder door gebrek aan kennis (Hosea 4:6).

Maar God zegt:

  • Gelukkig de mens… die zijn vreugde vindt in de wet van de HEER, en zich daarin verdiept, dag en nacht (Psalm 1:1-2)
  • Leg mijn Woord geen moment terzijde en verdiep je er dag en nacht in, opdat je je aan alles houdt wat erin geschreven staat. Dan zal alles wat je onderneemt voorspoedig verlopen (Jozua 1:8).

Kies er dus voor vurig te verlangen. Naar Gods Woord. Huil als een baby. Kom pas tot rust als je weer Gods levende woorden tot je hebt genomen. Vlucht niet naar vermaak van de wereld, Netflix, nieuws, romannetjes, sport, sociale media, maar vul jezelf met Gods Woord.

 

OM TE BESPREKEN:
Waar vul je je gedachten mee? Woorden van mensen, of woorden van God?
Hoe kan je Meer Bijbel in Meer Dagen makkelijker maken voor jezelf?

ALS JE VERDER WIL LEZEN:
Ps. 119:20, Jes. 50:4-5, Jer. 15:16, Ezech. 2:8, 3:10, Deut. 6:6, 17:19, 32:47, Kol. 3:16