Doneren

Dag 21 – Het vlindereffect

Evenmin als je weet wat de richting van de wind is, of hoe het gaat met de beenderen in de buik van een zwangere vrouw, evenmin ken je het werk van God, Die alles maakt. Zaai je zaad in de morgen en trek je hand in de avond niet terug. Je weet immers niet of dit zal slagen of dat, of dat het allebei goed zal zijn.
(Prediker 11:5-6)

De weerkundige en wiskundige Lorentz ontdekte in de jaren zestig dat in een model om het weer te voorspellen, een paar cijfers achter de komma een reusachtig verschil konden maken in de weersverwachting. Hij beschreef het via een onvergetelijk voorbeeld: het fladderen van vlindervleugels in het Amazonewoud van Brazilië kan uiteindelijk een orkaan op een werelddeel verderop (Noord-Amerika bijvoorbeeld) veroorzaken.

In ons eigen leven, en in de Bijbel, is dit net zo. Dingen die onbelangrijke details lijken die er niet toe doen, blijken een enorm effect te kunnen veroorzaken. Positief, maar ook negatief. Als de NASA een raket lanceert, is een afwijking in de koers de eerste paar kilometer niet belangrijk… maar je komt toch echt een planeet verderop terecht uiteindelijk. Een probleem in de baarmoeder, kan een levenslange handicap voor het kind opleveren. Maar ook: een kleine daad van liefde, kan een bolwerk waar satan jaren- of generaties lang aan gebouwd heeft in één klap doen instorten!

Mosterdzaad is het kleinste van al de zaden, maar als het opgegroeid is, is het het grootste van de tuingewassen en het wordt een boom, zodat de vogels in de lucht een nest komen maken in zijn takken (Matt. 13:32).

Klein is groot. Niet al het kleine is groot, maar al het kleine kan wel groot worden. Gehoorzaam daarom God in alles, ook al lijkt het voor jou zo onbelangrijk. Want je weet niet hoe een koe een haas vangt, hoe God Zijn werk doet, net zo min als we weten hoe het weer verandert (zeker vroeger zonder satellieten), of hoe een baby groeit in de buik (zeker vroeger zonder 3d-echo’s!). Zaai daarom je zaad van gehoorzaamheid elk moment van je leven.

Voorbeelden waar je dit ziet:

  • De discipelen zeggen over de vijf vissen en twee broodjes van een kleine jongen: “Wat hebben we hieraan voor zoveel mensen?”. Maar Jezus zegt: “Geef maar hier”, en in Zijn handen wordt het genoeg voor een menigte. Onze kleine daden van gehoorzaamheid of onzichtbare talenten kunnen in de handen van Jezus duizenden mensen raken voor de eeuwigheid.
  • God vroeg aan Mozes: “Wat heb je in je hand?”. Alles wat Mozes zag was zijn saaie alledaagse staf waar hij nog saaiere alledaagse schapen mee sloeg of bij elkaar dreef. Maar toen hij ermee deed wat God zei, werd dat saaie ding een levende slang die andere bovennatuurlijke slangen opvrat, het instrument waarmee een zee in tweeën werd gespleten, en waarmee een paar miljoen mensen in een woestijn te drinken kregen. Wat jij in je leven nu al ‘in je hand hebt’ kan door God een bovennatuurlijk zeeënsplijtend slangenvretend monster worden!

‘Wie veracht de dag van de kleine dingen?’ (Zacharia 4:10). Al het kleine kan groot zijn. Luister naar God in alles en ga zien wat Hij ermee kan. Soms snel, soms jaren later, en soms pas na de opstanding uit de dood, gaan we zien hoe God als koe Zijn haas heeft gevangen!

OM TE BESPREKEN:
Wat zijn jouw ‘broodjes en visjes’? Welk talent, welke relatie, welke invloed, welke momenten ben je misschien aan het onderschatten?
Kan je een voorbeeld van een geestelijk vlindereffect bedenken, in de Bijbel, de (kerk)geschiedenis, in je omgeving, familie of eigen leven?

ALS JE VERDER WIL LEZEN:
Job 8:7, Lukas 13:18-21, Prediker 10:1, Jakobus 3:3-5