Doneren

APOSTOLISCH TEAM LEEF!

Paulus’ strategie. Het zou normaal moeten zijn dat iedereen ernaar zoekt hoe hij werkte te doorgronden, om het zoveel mogelijk te kopiëren. Na Jezus is hij degene waar het Nieuwe Testament de meest info over geeft.

Paulus predikte het evangelie, stichtte kerken, stelde leiders aan en… had een multifunctionaal apostolisch team. Leiders die hem kenden, met hem meereisden, en die hij kon aanstellen of uitzenden met specifieke opdrachten. 

Naar dit voorbeeld bouwen we nu met Meer Jezus, via onze LEEF! kerken. En de bedoeling is ook steeds meer in de VPE. En het werkt steeds beter en beter!

Met de lokale leiders (oudsten in de gevestigde kerken, leidende teamleden in de opstartende)  van de verschillende LEEF!-kerken bouwen we een team. Niet iedereen alleen gefocust op z’n eigen stek, maar betrokken bij elkaar. Daarnaast zijn we, net als Paulus, op de uitkijk naar (jonge) leiders met potentieel die we kunnen ‘meenemen’ en inzetten.

Zo hebben we sinds vorig jaar Léon en Nicolette Tibboel in onze gemeente in Deventer. Een jong stel met al een aantal jaar ervaring als voorgangers, dat meerdere keren per week vanuit Vriezenveen naar Deventer komt om mee te bouwen. In Enschede zijn we toe aan de volgende fase, en hebben we nu na overleg met de leiders daar Léon aangesteld om de kar voorlopig te trekken, in nauw overleg en samenwerking met mij /ons als LEEF!/Meer Jezus. Een match gemaakt in de hemel zo blijkt!

Ook hebben we sinds een half jaar Ruben en Elin van Beek in de gemeente. In 2018 kreeg ik al een bericht van hen, toen ze nog in Nijmegen woonden, dat ze voelden dat God wilde dat ze op één of andere manier moesten gaan samenwerken in kerkplanting. Compleet los daarvan verhuisden ze in 2020 naar Deventer voor de evangelische basisschool. Maar ze gingen eerst naar een andere kerk. God leidde ze eind vorig jaar naar LEEF! en ze zijn blijer dan ooit.

Nu stopten Ronald en Marjan de Boer in LEEF! Raalte, na 1,5 jaar daar de start geleid te hebben. Ik had ze letterlijk voor 1,5 jaar gevraagd, en kregen ook van God bevestiging door een tekst in Handelingen 18:11 (‘Paulus bleef daar een jaar en 6 maanden’). Ruben en Elin + theologiestagiaire Roy blijken nu de perfecte personen om deze church plant verder te brengen. En God bevestigt!

Apostolische teams. Geen mensen met opgeblazen ego’s in onbenaderbare kantoren van megakerken, maar vaak jonge, flexibele mensen die bereid zijn in teamverband, in wederzijdse onderwerping aan elkaar en de Heilige Geest, zich te laten uitsturen en aansturen. Om kerken te planten, discipelen te maken en de reddende boodschap te vertellen.

En het lijkt erop dat dit team zich alleen maar gaat uitbreiden en we de teams moeten gaan vermenigvuldigen. De volgende leiders staan al aan de poort te rammelen om mee te gaan doen.

Ook als VPE gaan we nu regionaal dit soort apostolische, pionierende teams van leiders en voorgangers opzetten. We noemen ze MM33 Regioteams, omdat mensen bij ‘apostolisch’ nogal wat rare ideeën kunnen krijgen (hiërarchisch, dictatoriaal – wat we er wel mee bedoelen kan je HIER beluisteren). Op die manier gaan we het doel van 100 kerken in 10 jaar, heel concreet maken per regio. Waar zijn de witte vlekken op de kaart qua levende Geestvervulde kerken? Voor hoeveel nieuwe kerken hebben we geloof voor als bestaande kerken en leiders?

Het zijn echt spannende, mooie tijden. De ongekende nieuwe openheid onder met name jongeren moeten we nu echt gaan beantwoorden met stappen in geloof!

Dus Paulus’ strategie: Ik kan het iedereen aanraden!